ျမန္မာႏိုင္ငံအတြင္းရွိ ေမြးစမွ ၁ဝ ႏွစ္ေအာက္အတြင္းရွိ ကေလးအေယာက္ ၁ဝဝ တြင္ ၇ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ သန္ေကာင္ ေရာဂါပိုးငါးမ်ဳိး စြဲကပ္မႈခံေနရေၾကာင္း က်န္းမာေရး ဦးစီးဌာန အာဟာရဖြံ႕ၿဖိဳးေရးစီမံခ်က္မွ တာဝန္ရွိသူတစ္ဦးက ၄င္းတို႔ ျပဳလုပ္ထားေသာ သုေတသနရလဒ္မ်ားကို ကိုးကားၿပီး ေျပာၾကားသည္။
ထို႔အျပင္ ျမန္မာကိုယ္ဝန္ ေဆာင္မိခင္ ၁ဝဝ တြင္ ၄ဝ ရာခိုင္ ႏႈန္းမွာ ယင္းကဲ့သို႔ သန္ေကာင္ စြဲကပ္ သည့္ေရာဂါျဖစ္ပြားေနၾကၾကာင္း ၄င္းကထပ္ေလာင္းေျပာၾကား သည္။ ယင္းကဲ့သို႔ သန္ေကာင္စြဲကပ္မႈ အဓိကျဖစ္ပြားေနရသည့္ အေၾကာင္းအရင္းမ်ားမွာ မသန္႔ရွင္းေသာ အစားအစာမ်ားကို စားသံုးေနရျခင္း၊ ေသာက္သံုးေရမ်ား တြင္ ေရာဂါ ပိုးမ်ား သန္႔စင္ထားမႈမရွိျခင္း၊ ကေလးႏွင့္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္မ်ားတြင္ အာဟာရျပည့္ဝေသာ အစားအစာမ်ား စားသံုးႏိုင္မႈ မရွိျခင္းတို႔ေၾကာင့္ ျဖစ္ေၾကာင္း ၄င္းက ဆိုသည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံ၌ ျဖစ္ပြားမႈမ်ားေသာ သန္ေကာင္မ်ားမွာ သန္လံုးေကာင္၊ တုတ္ေကာင္၊ ၾကာပြတ္သန္ေကာင္၊ ခ်ိတ္သန္ေကာင္ႏွင့္ သံျပားေကာင္ အမ်ဳိးအစား မ်ားျဖစ္ေၾကာင္း၊ သန္ေကာင္ေရာဂါ စြဲကပ္ေနပါက ကေလးမ်ားတြင္ စံခ်ိန္မီမႀကီးထြားႏုိင္ျခင္း၊ အာဟာရမဖြံ႕ၿဖိဳးျခင္းႏွင့္ ဦးေႏွာက္ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈကို ထိခိုက္ေစႏုိင္ျခင္း တုိ႔ ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ေၾကာင္း ကေလးအထူးကု ဆရာဝန္ႀကီးတစ္ဦးက ေျပာၾကားသည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံအတြင္း၌ ေရာင္းခ်လ်က္ရွိေသာ ဖံုးအုပ္ထားျခင္းမရွိသည့္ လမ္းေဘးအစားအစာမ်ားတြင္ သန္ေကာင္ေရာဂါပိုး စြဲကပ္ႏုိင္သည့္ အေနအထားမ်ား ကို ေတြ႔ျမင္ေနရၿပီး ဖုန္မ်ားထူထပ္ျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း ပတ္ဝန္းက်င္မသန္႔ရွင္းေသာ ေနရာမ်ားတြင္ ထုိအစားအစာမ်ားကို မိခင္ေရာကေလးပါ မသိက်ဳိးကြၽန္ျပဳ၍ စားသံုးေန ၾကသည္ကို ေလ့လာေတြ႕ရွိေနရေၾကာင္း ကူး စက္တတ္ေသာေရာဂါမ်ား ကာကြယ္ေရး စီမံခ်က္မွ တာဝန္ရွိသူ တစ္ဦးက ေျပာၾကားသည္။
ႏုိင္လင္း(ေပၚပ်ဴလာဂ်ာနယ္)
0 comments:
Post a Comment